sâmbătă, 15 mai 2010

AURUL VERDE


! Paduri 05 !.jpg

http://www.epoze.com/eveniment/thumbnails-59.html


La un capat de deal se vedea din departare un punct negru. Doua lucruri mici se indreptau catre el. Dar cine era?
Era padurea! Apropiindu-ma de ea am lasat linistea sa domneasca peste padure…Ciripitul pasarilor, fosnetul frunzelor, privelistea de pe deal din jos era superba! Copacii nu laseau razele calde si line ale soarelui sa intre printre ei. Dar razele cele caldute s-au strecurat incetisor pe langa un fag batran care nu mai avea putere, si au inceput a imi arata dansul lor care ma faceau a lasa surasurile sa izbucneasca pe fata mea!
Dar nevazand cum trece timpul eu nu mi-am dat seama de superbul peisaj: O vulpe rosie tasni de pa langa copaci, soarele asfinti si razele lui rosii isi cautau cale printre copacii care obositi le lasasera sa invinga si sa isi aduca razele in padure.Pasarile cantau bucuroase si sunetele lupilor se auzeau in departari. Aceasta priveliste m-a facut sa tresar! “Ce frumos” … Era superb si va spun ca este uimitor cum traiesc animalele in padure si cum razele soarelui se joaca ca sa intre in padure, cum pasarile canta voios…Si mai este uimitor ca … NOI NU PRETUIM PADUREA! NU O OCROTIM !

Si acum dupa ce am observat cum e viata de padure si cum e superbul peisaj….Ce ziceti? Ocrotim padurea?

“Padurea este aurul verde al tarii noastre”. Haideti sa protejam aurul!

http://www.naturalist.ro/viata-si-sanatate/padurea-aurul-verde-al-tarii-noastre/


Un viitor mai verde

Dintotdeauna omul caută odihnă la umbra copacului, răcoare în mijlocul pădurii sau în apropierea apelor cristaline, căldură pe plajele însorite, frumuseţe şi echilibru în jurul său. Toate acestea îi sunt dăruite cu generozitate de către Natură.

Natura… Natura este o zeiţă misterioasă fără de care nu am putea trăi şi care ne copleşeşte cu bogăţiile ei, cât timp noi îi asigurăm respectul şi protecţia noastră. Plantele i-au oferit şi îi oferă omului, direct sau indirect, hrana cea de toate zilele, adăpost, îmbrăcăminte, combustibil, leacuri pentru suferinţele trupului, mijloace de transport şi multe alte produse necesare existenţei sale. Natura este cea care dă viaţă, care întreţine viaţa. Ea are atât de multe să ne ofere, oare noi de ce nu am încerca să o răsplătim? Este chiar atât de greu să o îngrijim?

Pentru a menţine un anumit echilibru, între oameni şi Natură trebuie să existe permanent o relaţie bazată pe egalitate şi respect. Natura ne respectă necondiţionat, rămâne ca şi noi să fim alături de ea, să o ajutăm întotdeauna. Mediul înconjurător are nevoie de roua şi de căldura inimilor omeneşti! Pentru ca Natura să ne poată proteja, ea însăşi trebuie protejată de către oameni.

În ultimul timp starea ecologică a Terrei s-a agravat. Numindu-le “capriciile naturii”, adeseori acuzăm fenomenele naturale ca fiind vinovate de unele dezastre ce pot chiar răpi vieţi. Nu se poate spune că Natura ucide; prin aceste acte ea ne demonstrează puterea enormă pe care o deţine. Până a la acuza Natura, ar fi mai indicat să căutăm vinovaţii printre noi. Toate acestea nu pot fi decât repercusiuni ale neatenţiei, neştiinţei, ignoranţei sau lăcomiei noastre. Trebuie să conştientizăm importanţa colosală a Naturii şi să o preţuim la adevărata ei valoare.

În schimbul darurilor pe care Natura ni le oferă permanent, ne revine datoria de a învăţa să o ocrotim cu dragoste, să o preţuim ca pe o adevărată prietenă.

Deşi tindem să vedem Natura ca pe o producătoare inepuizabilă de resurse, nu este aşa. Capacitatea ei de regenerare este limitată şi cu toate acestea este din ce în ce mai afectată de factorii poluanţi.

Din dorinţa de a avea o viaţă mai uşoară, oamenii au transformat mediul, adaptându-l după necesităţile lor. Nesocotirea legilor nescrise ale Naturii prin defrişarea necontrolată a pădurilor, exploatarea neraţională a resurselor din subsol, vânătoarea, pescuitul fără măsură, aruncarea deşeurilor în locuri nepermise sunt doar câteva dintre cauzele care au dus la degradarea şi poluarea mediului.

Nu este un joc! Între om şi Natură trebuie să existe un echilibru permanent, iar lupta pentru păstrarea purităţii mediului înconjurător nu trebuie să înceteze. Este necesar să devenim conştienţi de responsabilităţile şi de consecinţele pe care le au faptele noastre în ceea ce priveşte protejarea mediului, menţinerea echilibrului ecologic.

Poluarea are efecte directe şi asupra sănătăţii noastre. De exemplu, poluarea aerului produsă de gazele de eşapament şi cele formate sub efectul radiaţiilor solare din produsele corespunzătoare arderii combustibililor provoacă iritaţii ale ochilor, dificultăţi respiratorii, inflamaţii pulmonare. Apa în care au fost deversate cantităţi mari de substanţe poluante, nemaifiind potabilă poate produce şi ea diferite boli.

Astfel, sănătatea noastră este strâns legată de capacitatea de a face în fiecare zi un gest prin care să îi mulţumim Naturii pentru tot ceea ce ne oferă, prin care să menţinem puritatea lumii în care trăim.

Ţări precum Elveţia, Franţa, Germania sunt recunoscute pentru existenţa parcurilor şi spaţiilor verzi pe zone întinse, pentru curăţenia de pe străzi, pentru implicarea în activităţile privind diminuarea factorilor poluanţi.

Să păşim cu demnitate alături de celelalte ţări care au demarat deja o mulţime de proiecte ecologice, urmând exemplele lor şi aducând noi înşine soluţii pentru a împiedica distrugerea Naturii care ne oferă condiţiile necesare vieţii!

Trăim într-o ţară frumoasă, în care toate formele de relief se îmbină armonios, oferindu-ne privelişti deosebite şi multe resurse naturale. Pentru aceste lucruri ţara noastră este apreciată, dar încă mai avem de învăţat cum să punem în valoare darurile cu care Dumnezeu ne-a înzestrat.

Deşi ne mândrim cu bogăţiile ţării, nu ştim să le apreciem, în România fiind emise în atmosferă, anual, peste 138 milioane tone de substanţă poluantă, printre care şi compuşi cu metale neferoase, clor, pulberi sedimentabile.

Ocrotirea mediului înconjurător înseamnă şi menţinerea unui mediu sănătos de viaţă, iar printre soluţiile posibile se numără folosirea unor filtre speciale pentru reţinerea gazelor toxice şi pentru purificarea apelor, construirea unor vehicule cât mai puţin poluante, mărirea spaţiilor verzi, crearea unor parcuri şi rezervaţii naturale pentru protejarea speciilor de plante şi animale pe cale de dispariţie, amenajarea unor gropi de gunoi ecologice, folosirea chibzuită a îngrăşămintelor chimice.

De multe ori, pe malurile apelor, la marginea pădurilor, în parcuri întâlnim ambalaje din materiale plastice, cutii, hârtie, sticle goale. Aruncarea lor necontrolată are ca efect degradarea solului, a pădurilor, poluarea aerului şi a apei.

Soluţia pentru menţinerea unui mediu sănătos de viaţă în acest caz este depozitarea deşeurilor în locuri amenajate şi pe categorii. Deşeurile textile, din hârtie, metal sau sticlă pot fi reciclate. Prin această metodă materialele deja folosite sunt prelucrate pentru a putea fi reutilizate, iar avantajul este că au loc în acelaşi timp economisirea bogăţiilor naturale şi înlăturarea factorilor poluanţi. Astfel, reciclând o cutie de suc din aluminiu se economiseşte 95% din materialul necesar pentru fabricarea uneia noi, iar reciclând 1000 kilograme de hârtie folosită, salvăm viaţa a 18 arbori.

Datoria noastră este continuăm să luptăm împreună pentru păstrarea unei lumi pure care să le ofere generaţiilor următoare condiţiile necesare dezvoltării într-un mediu mai curat, în care să se poată bucura de realizări tehnice, ştiinţifice, culturale, demne de măreţia mileniilor civilizaţiei terestre. Fiecare dintre locuitorii acestui continent este capabil să contribuie la construirea unei lumi pure şi numai dacă ne unim cu toţii eforturile vom reuşi să ne atingem scopul.

De la 1 ianuarie 2007 suntem membri cu drepturi depline în marea familie europeană. Acest moment important pentru ţara noastră ne aduce însă şi obligaţii pe care suntem nevoiţi să le onorăm. Cu toţii ne dorim să trăim mai bine într-o Europă curată şi nepoluată, pentru aceasta existând deja resursele necesare (oameni, materiale, maşini şi utilaje). Procurarea tuturor resurselor este facilă atâta vreme cât există fonduri alocate de stat, de la buget sau prin programe de finanţare şi cofinanţare externă. Trebuie doar să gândim şi să punem în practică proiecte viabile în acest domeniu, să creăm infrastructura necesară realizării lor. În final, depinde doar de noi cât de mult va dura această perioadă.

Trebuie să acţionăm împreună, rapid şi cu seriozitate, pentru că trecerea timpului este ireversibilă, iar greşelile, mai ales în domeniul mediului înconjurător, nu sunt acceptate.

Nu este de ajuns să visăm, să ne dorim, ci trebuie să ne implicăm şi să acţionăm pentru ca apoi să ne bucurăm împreună de un viitor mai verde.

“Binecuvântează natura-n reînviere
Piaptănă-ţi părul de brazi
Lasă-te alinat de a vântului mângâiere
Pentru a-ţi vedea îmbujorat,
Milenarul obraz.”




Pentru sanatatea noastra avem nevoie de paduri de codri de pasuni etc.deoarece aceste purifica aieru ,ne asigura ozonul ati de necesar sanatati ,ne asigura zonele de agrement pentru relaxare si diminuarea stresului ce a devenit o boala grava a zilelor noastre.Ce este mai relaxant si mai placut sa mergi intr-o poiana cu iarba verde curata si un piriu cu apa curata in conjurata de paduri , copaci umbrosi




Foto: panoramio.com

Localitatea Lunca Cernii se găseşte la poalele Munţilor Poiana Ruscă, între Banatul Montan, Ţara Haţegului şi Ţinutul Pădurenilor.

 

 Cât vezi cu ochii se întind coline acoperite de păduri stufoase, ce par neatinse de picior de om. În jurul caselor cu pridvor de lemn, căpiţe mari de fân stau dovada hărniciei oamenilor care dau viaţă acestui peisaj idilic.